Praxe obor Gastronom a Mechanik seřizovač
Již počtvrté absolvovalo celkem 6 žáků z SOU Domažlice oboru mechanik seřizovač (Jakub Cedidla, Lukáš Svoboda, Dominik Toupal a Jiřín Wuchterle) a obráběč kovů (Tomáš Súkeník a Stanislav Beisbier) od 27.1.2014 do 14.2.2014 praxi v německých firmách v okolí Rodingu. Tato praxe byla finančně podpořená z projektu ,,S němčinou o krok napřed 2013 – 2014“ z programu EU Leonardo da Vinci a Tandemem Plzeň. Své zkušenosti v Německu měli možnost sbírat ve firmách Stangl & Co Präzisionstechnik, SK Carbon Roding GmbH, db-matic GmbH, Webutex Kunststoffbearbeitung GmbH, HKR Heiztechnik Komponenten v Rodingu a SK Präzisionstechnik ve Waldmünchenu.
V tom samém termínu od 27.1.2014 do 16.2.2014 se praxe v německých hotelech účastnilo i 6 žáků oboru gastronom (Lenka Němcová, Ondřej Nechoďdomů, Pavla Spillerová a Michaela Straková) a nástavbového studia v místě poskytovaného vzdělávání Stod (Milan Korčík a Marek Černý). Tato praxe byla financována z Programu odborných praxí , z Česko-německého fondu budoucnosti a Tandemem Regensburg. Praxi vykonávali v hotelových a restauračních zařízeních v Rodingu, v City Hotelu, v Hotelu Lobmayer a v Penzionu Hecht. Cílem praxe bylo získání pracovních zkušeností a komunikačních kompetencí, rozšíření praktické výuky a získání schopnosti sebeprezentace.
Před začátkem praxe prošli její účastníci jazykovou, kulturní a odbornou přípravou, která jim usnadnila první kontakt s pracovním a kulturním prostředím v zahraniční. Pracovní místa pro praktikanty a program praxe zajistilí ředitel Berufsschule Roding pan Ludwig Schwarz a zástupce ředitele Berufsschule Cham pan Ulrich Fischer. Během praxe žáky doprovázela a pomáhala jim překonávat jazykové bariéry učitelka němčiny Martina Beberová.
Pestrý program obou praxí zahrnoval i velmi zajímavou exkurzi do firmy SK Carbon Roding GmbH, kde si účastníci prohlédli výrobu sportovního auta Roding Roadster, které tato firmavyvinula ve solupráci s Technickou univerzitou v Mnichově. V programu volného času byl i bowling v místním sportovním centru. Při návštěvě restaurace v Kalslingu se praktikanti seznámili s bavorskou kuchyní a sami si zde některé speciality pod vedením šéfkuchařky a majitelky d´Weiberwirtschaft paní Stanglové připravili. Nezapomenutelným zážitkem byl i sobotní výlet do Regensburgu a prohlídka jeho historického centra. Příjemné bylo setkání v City Hotelu Roding se zástupci firem a hotelů, které pracovní místo pro praktikanty z SOU Domažlice poskytly. Toho se účastnili i ředitelé obou partnerských škol, paní Zdeňka Buršíková z SOU Domažlice a pan Siegfried Zistler z Berufsschule Cham.